Tomajko: Jádro v Olomouci zůstává, jako vždy. Zatím z toho mám dobrý pocit - iDNES.cz (2024)

Tomajko: Jádro v Olomouci zůstává, jako vždy. Zatím z toho mám dobrý pocit - iDNES.cz (1)


Zvìtšit fotografii

Jeden z trenérù Olomouce Jan Tomajko bedlivì pozoruje hru.| foto:Stanislav Heloòa, MAFRA

Hráèi Olomouce trénují ve ètyøech skupinkách. Zatímco ètveøice mladíkù se rozehøívá s míèem a odrazovou sítí, starší matadoøi jako napøíklad Jakub Orsava èi Pavel Musil makají ve skromné posilovnì v útrobách zimáku. Døepy, výpady, dynamická cvièení. O místnost vedle další „grupa“ šlape na cyklotrenažérech, v televizi bìží záznam z noèního utkání NHL mezi Bostonem a Floridou.

Zbylí hráèi do práce teprve dorazí. Napøíklad obránce David Škùrek má asi fyzické námahy málo a do útrob plechárny pøijíždí na kole.

Není to namáhavé, tvrdí trenér

Hráèe z rotopedù si pak do parády pøebírá kondièní trenér a na ploše, kde bývá normálnì led, s nimi provádí rùzná aktivaèní cvièení, krátké rozbìhání nebo cviky s vlastní vahou. Pøi jednom z nich musí první z dvojice držet druhého za kotník, zatímco si stojící hráè pøenášením svých kilogramù zkouší, do jaké polohy jej až kotník pustí.

Snad tu nebudu jen za maskota, øíká posila olomouckého útoku Kohout

„Honzo, doufám, že sis vypral ponožky!“ pronáší se smíchem døepící kapitán Mory Jiøí Ondrušek smìrem k centrovi Janu Knotkovi.

„Vìtšinou je to posilovna, spinning kola, bìh, zkrátka nabírání síly a kondice. Sice trénujeme ve skupinkách, ale valná èást týmu, až na pár klukù, co mají individuál, je tu spolu,“ popisuje Nahodil.

„Kluci makají, ale teï se nedìlá sezona. Hráèi se musí pøipravit na to, aby nebyli pozdìji zranìní, popøípadì, aby se doléèili. Musí se poøádnì nachystat, aby v srpnu mohli zvládnout objem, který je v pøípravì èeká,“ pøibližuje trenér Olomouce Jan Tomajko.

„Mìli docela dlouhé volno, takže se do toho musí trošku dostat. Ale myslím, že to pro nì není vyloženì namáhavé. Hlavnì teï ze zaèátku. Tréninky jsou pomìrnì krátké,“ pøemítá.

Tøi odchody, ètyøi pøíchody

Na suchu budou kohouti trénovat devìt týdnù. Jako zpestøení drilu je èeká i turnaj v plážovém volejbale. Pak dostanou od realizaèního týmu na ètrnáct dní oddych a 29. èervence vyjedou na led, kde budou až do 18. záøí ladit formu na nový extraligový roèník. V pøátelských zápasech se pomìøí napøíklad s Brnem nebo prvoligovým Pøerovem.

V tu chvíli už bude tým HC Olomouc kompletní. U družstva zatím chybí Rok Macuh a Jakub Sirota, kteøí si prožili delší sezonu kvùli povinnostem v reprezentaci. Hromadnì netrénuje ani nejproduktivnìjší hráè Mory v uplynulém roèníku Jakub Navrátil nebo další útoèník Jan Káòa. A až od pøíštího týdne se pøipojí zatím nejnovìjší posila Jakub Doktor, který pøišel z Tøince. Kromì nìj Olomouc posílili ještì Martin Kohout z Komety a Petr Fridrich z Vítkovic.

Od èervna by navíc do Mory mìl pøestoupit zatím oficiálnì nejmenovaný obránce ze slovenské extraligy, podle informací MF DNES z týmu Michalovce, bronzového celku uplynulé sezony. „A pak už bude kádr na devadesát devìt procent kompletní,“ poznamenává Tomajko, který ještì musí vyøešit pozici brankáøské trojky. Pravdìpodobnì se jí ale znovu ujme nìkdo z juniorù.

Mezi tøemi tyèemi se budou opìt støídat pøedevším dlouholetá opora Branislav Konrád s Jakubem Sedláèkem, který na Hané prodloužil smlouvu do konce následující sezony.

Martin Kohout se chystá s ostatními hokejisty Olomouce.

Tradiènì se Olomouc vyvarovala velkým zmìnám v kádru. Kabinu opustil Jan Bambula, který zamíøil do Vítkovic. „Honza se tady vypracoval v nadprùmìrného extraligového hokejistu, chtìl si ale zkusit nìco jiného. Chybìt nám bude, to víte, že ano. Hrál výbornì, hlavnì ke konci sezony,“ chválí Tomajko. „Ale myslím, že Petr Fridrich jej mùže nahradit. A ostatnì i Martin Kohout a Jakub Doktor jsou podobné typy jako on,“ pøemítá trenér.

Vedle Bambuly konèí také dvojice LukᚠKucsera a Aron Chmielewski, se kterými klub neprodloužil smlouvu. Zejména Polák Chmielewski zùstal v Moøe po svém loòském pøestupu ze Tøince výraznì za oèekáváním, což však zpùsobila i zlomenina na ruce, kvùli které nehrál ètyøi mìsíce a ve 14 zápasech zapsal jen ètyøi body (2+2). „Vzájemnì jsme se domluvili na konci v našem klubu,“ vysvìtluje struènì Tomajko.

Dùležitý je charakter

A na co se klade dùraz? „Z našeho pohledu je dùležité, aby všichni pøíchozí kluci byli charakterovì dobøí. Vypadá to, že jsou. Zásadní je, aby kostra a právì charakter týmu zùstal stejný, což by nemìl být problém,“ myslí si forvard Nahodil.

„Èlovìk nikdy neví, mùžeme se spálit. Nicménì vìøím, že kluci sem zapadnou. Zatím z toho mám dobrý pocit. U nás je to vždycky podobné – i když se mužstvo každoroènì mìní, my nepøehazujeme deset hráèù. Jádro tu vždy zùstane, k tomu se snažíme vhodnì doplnit kádr. Snad se nám to podaøí i letos,“ pøeje si kouè Tomajko.

Brankáø Jakub Sedláèek mìl na prvním tréninku v Olomouci dobrou náladu, stejnì jako trenér Jan Tomajko.

Na dotazy o ambicích do nadcházející sezony je ještì brzo. Oslovení hráèi se ale shodují: „Chceme dál než naposledy.“ Olomouc v bøeznu vypadla v pøedkole play off s Libercem. Aèkoliv vedla v sérii na tøi vítìzné duely už 2:0, skonèila po libereckém obratu.

Tomajko: Jádro v Olomouci zůstává, jako vždy. Zatím z toho mám dobrý pocit - iDNES.cz (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nicola Considine CPA

Last Updated:

Views: 5243

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nicola Considine CPA

Birthday: 1993-02-26

Address: 3809 Clinton Inlet, East Aleisha, UT 46318-2392

Phone: +2681424145499

Job: Government Technician

Hobby: Calligraphy, Lego building, Worldbuilding, Shooting, Bird watching, Shopping, Cooking

Introduction: My name is Nicola Considine CPA, I am a determined, witty, powerful, brainy, open, smiling, proud person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.